Please Answer when it Rings – 2021/2022

Please Answer when it Rings – 2021/2022

De Film

Deze film is de uitkomst van de Jorts artistieke onderzoek ter voorbereiding op de grote productie Please Answer When it Rings en dient oom inzicht te geven in de artistieke handtekening en kenmerken van Jorts werk. Deze film is gemaakt voor subsidie verstrekkers.

De focus voor de film ligt voornamelijk op drie aspecten en is onderverdeeld in drie hoofdstukken. Alle aspecten zijn met elkaar verbonden, maar in ieder hoofdstuk heeft 1 aspect de hoofdrol.

Hoofdstuk 1 – 0:00-3:00
Dit hoofdstuk richt zich voornamelijk op de ruimte. Met de live voorstelling zal er een set gecreerd worden waar het publiek zich doorheen kan verplaatsen. Dit hoofdstuk is een esthetisch inspiratie en weergave van de richting waarin de set zal gaan. De sterische set geeft het gevoel als van een sprookje, maar vanaf het begin voel je als publiek dat er iets niet helemaal klopt. Dit gevoel is ook in dit hoofdstuk verwerkt.

Hoofdstuk 2 – 3:00-7:23

Dit hoofdstuk laat zien hoe ik met de schilderkunst als inspiratie werk. Ik ben voor dit project geïnspireerd geraakt door de oude schildermeesters van de 17de eeuw. Het licht gebruik en clair-obscur zijn grote inspiratie bronnen voor mij. Gebruik makend van ‘practicals’ (kamerlampen) wil ik een atmosfeer creëren waarin het publiek het gevoel krijgt alsof men zich in een schilderij bevind.

Hoofdstuk 3 – 7:23-09:50

Als laatste komt in de voorstelling langzaam naar voren dat dit sprookje een neerwaartse spiraal heeft. De voorstelling heeft twee mogelijke eindes, welke zal plaatsvinden hangt van de keuzes van het publiek af. Beide eindes zijn ‘bad endings’. Toch is de een genuanceerder, terwijl de ander tot een aangrijpend en heftig einde gaat. In dit hoofdstuk wil een voorproefje geven van het aangrijpende en heftige einde. Dit hoofdstuk duikt dieper in de mogelijke chaos die kan ontstaan wanneer het publiek ervoor kiest om geen actie te ondernemen.

Foto’s onderzoek

Samenwerking Bram Stoof

In deze productie werkt Jort samen met Bram Stoof. Jort en Bram zijn elkaar tegengekomen door hun fascinatie op licht. In zijn voorafgaande individuele onderzoek voor Please Anwer When It Rings raakt Jort geïnspireerd door de oude schildermeesters. Om meer te leren over het lichtgebruik van de 16de en 17de eeuw komt hij bij Bram terecht. Al vanaf de eerste ontmoeting is er een sterke band van (h)erkenning en begrip tussen beide kunstenaars op zowel een artistiek vlak als op cultureel vlak. Bram en Jort komen allebei uit West-Friesland en kennen Hoorn, de cultuur, de stad en haar inwoners goed. Ondanks het verschil in generaties, is er een overeenkomst in hun visie en manier van doen en laten. Meer informatie over Bram Stoof is te vinden op bramstoof.nl. Een klein overzicht van relevante werken voor deze productie is hieronder te vinden:

De productie

Please Answer When it Rings wordt een 8 weekse kunstbeleving in mei & juni 2022 (opening 30 april), waarin het publiek letterlijk stapt in de gecreëerde wereld van de kunstenaars. In een expositie met een danstheater voorstelling, vertoond in Expoost te Hoorn brengen Jort Faber (Fysiek kunstenaar) en Bram Stoof (schilder) schilderkunst, dans, de 17de eeuw, de 20ste eeuw en hun artistieke proces letterlijk binnen handbereik. Met ervaring, beleving en beïnvloeding als hoofdthema voor een publiek van 10-99 jaar zullen zij een 8 weekse expositie creëren met 10 danstheater voorstellingen met een publieks bereik van 2100.

De expositie en voorstelling zijn een ‘creëer je eigen avontuur.’ De kunst ervaren, beleven en beïnvloeden staat centraal. Zo heeft het publiek de mogelijkheid de set, de kamers met de relikwieën en de schilderijen zelf te onderzoeken, door zich er letterlijk in te plaatsen. Het publiek mag alles – afgezien van de schilderijen – aanraken, op zitten en oppakken. Via deze weg krijgt de bezoeker een actieve kunstbeleving en maakt zelf deel uit van de expositie. Om ook inzicht te geven in het maakproces geeft Bram 4 schilderworkshops, heeft Jort 1 dag per week een open repetitie dag waarin het publiek kan zien hoe hij met zijn dansers tewerk gaat en organiseren Jort en Bram samen twee lezingen over hun werk. De expositie is 5 dagen per week open. Op maandag en dinsdag heeft Jort een gesloten repetitie. Op woensdag is er een open repetitie en donderdag tot en met zondag is binnen de reguliere openingsuren de expositie te bezoeken. 

In de laatste twee weken vertoont Jort de ontwikkelde danstheater voorstelling 10 keer. Ook hier staat het ‘creëer je eigen avontuur’ centraal. Een 25 koppig publiek is naast de performers in het gebouw en heeft de volledige vrijheid om zichzelf te plaatsen verplaatsen door elke kamer. Zo krijgt het publiek de mogelijkheid om de dansers in hun verhaallijn te volgen of juist te mijden. Daarbij interacteren de dansers met het publiek, waardoor je de energie en spanning van een performer naast je meemaakt. Alles zien is niet mogelijk, als publiek moet je zelf actief keuzes gaan maken in hoe jouw kunstbeleving eruit komt te zien. Binnen in de kamers en buiten in de beeldentuin van Expoost dansen vijf dansers narratief danstheater geïnspireerd door de mythe van Blauwbaard en Pandora’s Box met als hoofdvraag: ‘hoe ver laat jij iets gaan voordat je actie onderneemt?’ Constant verplaatsend door de gehele ruimte heeft ieder personage zijn eigen verhaallijn. Quintets, quartets, trio’s, duetten en solo’s wisselen zich af, waardoor er een dans spel ontstaat waarin elke hoek van iedere kamer wordt gebruikt. De dans in combinatie met de esthetische set geeft de indruk van een sprookje, maar vanaf het begin van de voorstelling ervaart het publiek een gevoel van iets wat niet helemaal klopt door de niet helemaal natuurlijke bewegingen van de dansers. Langzaam wordt de voorstellingen duisterder en ontstaat het besef dat men zich bevindt in een neerwaartse spiraal. Bij de laatste scene overheerst chaos en krankzinnigheid door fysiek intensieve dans, gepaard met maniakaal theater spel van de performers en is het besef compleet: dit is een griezel verhaal. Afsluitend op een heftige noot blijft het publiek achter met de vraag: had ik iets kunnen doen om dit te veranderen?