Docent

Docent

Mijn visie op didactiek

Ieder mens, ieder individu draagt een verhaal met zich mee. Dit verhaal bestaat uit levenservaringen, wijsheden en kwaliteiten. Daarnaast zijn er nog de kansen en mogelijkheden. Wat iemand nog zou kunnen bereiken is altijd verbonden aan dit moment, het hier en nu. Ieder verhaal heeft kennis en kwaliteiten in zich waar ik en anderen van kunnen leren en omgekeerd kan van ons verhaal worden geleerd. Didactiek is voor mij het aangaan van een dialoog tussen verschillende verhalen om vervolgens vanuit deze verhalen mee te nemen wat voor jou als individu belangrijk of interessant is. In mijn overdracht en docentschap ben ik opzoek naar het maximale wat ik uit dit individu kan halen en naar wat dit individu kan meenemen om zichzelf te verrijken. Om dit te realiseren zijn drie thema’s van belang: leren is constant ontdekken en herontdekken, het maximale van het nu, delen.

Leren is constant ontdekken en herontdekken
Om te beginnen is leren voor mij een constant proces van ontdekken en herontdekken. Leren is een zoektocht naar nieuwe ervaringen die buiten jezelf liggen om deze ervaringen vervolgens weer met jezelf te verbinden. In mijn lessen, maakprocessen en samenwerkingen ben ik constant opzoek naar het aandragen van nieuwe ervaringen, nieuwe methodes en andere denkwijzen om de ander mee in aanraking te laten komen. Hier vanuit kan het individu vervolgens weer kiezen wat hij of zij interessant vindt om zich in te verdiepen. ‘Get out of your comfort zone.’ Dit is niet altijd een traject dat gaat over rozen. Soms leren we juist het meest uit de momenten en ervaringen die confronterend zijn. Ik vind het belangrijk om te beseffen dat iemand confrontaties nodig heeft en daar doorheen moet. Je mag verdwalen in het feit dat je het niet weet, maar om te leren moet je altijd weer terug kunnen komen om de ervaringen te verwerken. In het proces van ontdekken en herontdekken is de rol van de docent om een rijkdom aan ervaringsmogelijkheden aan te dragen, de lerende te ondersteunen in het begrijpen en ervaren, te laten zwemmen en onderduiken, en altijd paraat te staan wanneer de kracht en energie op raakt.

Het maximale van het nu
Om als lerende jezelf volledig te kunnen overgeven aan het proces van ontdekken en herontdekken is het essentieel om het maximale uit jezelf te halen op dit specifieke moment. Ik ben niet opzoek naar het toekomstperspectief over 5-10 jaar, maar ben geïnteresseerd in wat iemand in het hier en nu, op dit moment maximaal te bieden heeft. Dit kan per dag verschillen, soms is het veel soms is het weinig, maar wat het op dit moment ook is, ik ga niet voor minder. Wanneer iemand constant het maximale uit zichzelf op dit moment weet te halen zal hij zich blijven ontwikkelen en de dingen leren of tegenkomen waar hij of zij op dat moment klaar voor is.

Delen
Als laatste is ‘sharing’ voor mij een belangrijk thema. Van ieder afzonderlijk verhaal valt iets te leren en ieder verhaal kan zijn eigen bijdrage aan een het leren van een ander leveren. Door het delen van deze verhalen kunnen we allemaal een stap verder komen. Wat neem ik wel mee en wat niet? Door onze eigen visies, gedachten en verhalen te delen met de ander kunnen we, geïnspireerd op en door de ander, tot nieuwe ideeën komen en onze eigen ideeën veranderen of versterken. Door de interactie die het delen van onze verhalen met zich mee brengt leren we over onszelf en over de ander.

 

Docentervaring

2013-2017        Bachelor Docent Dans – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

2016-2017        Het Nagesprek – Schouwburg en congrescentrum Het Park

2016-2017        Gast docent ROC Art en Entertainment College Amsterdam

2016-2017        Docent voor ICK Amsterdam

2014-2016        Docent Danskunst A.S.K.V. Particolarte

2016                  Middelbare school Bindelmeercollege, stage

2015                  Dansschool Dans-Dansen, stage

2014                  Docent & mede ontwerper 6 Time –S to move

2013-2014        Begeleider Kindervakantiespelen Dijksgatsbos

2013                  Bassischool Wereldwijs, stage

2012                  Bassischool Crescendo, stage