Martine en martinus – DOX 2016

Martine en martinus – DOX 2016

Een toegankelijke opera voor iedereen

De jonge Utrechtse componiste Carlijn Metselaar maakt in opdracht van de Stichting Zaterdagmiddagmuziek, samen met librettist Ruben van Gogh, de eigentijdse opera ‘Martine & Martinus’. Het is een toegankelijke opera voor liefhebbers van álle soorten muziek geworden; hét cadeau van de Zaterdagmiddagmuziek aan alle inwoners van de stad Utrecht, jong en oud. Na een succesvolle preview in het voorjaar, beleeft de opera haar première op vrijdagavond 11 november 2016, waarna nog twee voorstellingen volgen. Regie is in handen van Aram Adriaanse en Ryan Djojokarso (oud DOX’er) tekent voor de choreografie.

Martine, een jonge Utrechtse voetbalster, zit sinds haar moeder weg is helemaal op slot. Ze heeft zich verstopt in de Domkerk en wil met niemand meer te maken hebben. Toch wordt ze gevonden door de schoonmaakster, zij laat Martine kennismaken met haar illustere naamgenoot. De levensgeschiedenis van de heilige Martinus klinkt nog door in de Domkerk. En zo geschiedt een hedendaags wonder: Martine vindt dankzij de schoonmaakster en echo’s uit het leven van Sint Maarten zelf haar levenslust weer terug. Martine & Martinus is een muzikaal antwoord op de vraag wat de levenswandel van Utrechts beschermheilige Sint Maarten vandaag de dag nog vermag. En ja, zelfs de overbekende mantel passeert uiteindelijk de revue.

Libretto: Ruben van Gogh
Muziek: Carlijn Metselaar
Regie: Aram Adriaanse
Regie-assistentie: Mariella van Apeldoorn
Choreografie: Ryan Djojokarso
Vormgeving: Guus van Geffen
Kostuums: Marina van der Heijden
Muzikale leiding: Remco de Graas
Aan de vleugel: Jan Hage
Orkestmanagement: Sascha Mommertz
Productieleiding: Ria Frowijn, Lidy Ettema, EENPUNT6

Met:
Martine: Naomi van der Linden, mezzo-sopraan
Martinus: Ambrož Bajec-Lapajne, tenor
Schoonmaaksters: Lara Diamand, sopraan, Nettie van Dijk en Martine Mussies, koorsolisten (alt)
Vocale en instrumentale ensembles van de Domkerk
Kinderkoor
Dans: Bo van Zeventer, Dylan Holly, Emily van Diermen, Isa Hoornsman, Jim Buskens, Jort Faber, Lilly Bendl, Martina Gunkel, Merel Franx, Rianne Wijman, Sander Koning