Wie ben ik

Wie ben ik

Wat ben ik?

Wie ben ik? Wat doe en kan ik? Wat wil ik bereiken? Eenvoudige vragen, moeilijke antwoorden. Niet zozeer moeilijk omdat ik het niet weet, maar moeilijk omdat de antwoorden constant veranderen onder invloed van ervaringen, successen en mislukkingen. De wereld om mij heen is voor mij als een oneindige, constant groeiende puzzel. Al vele mensen voor mij hebben een bijdrage geleverd aan het gigantische bolwerk en vele zullen hier nog aan verder bouwen lang na mijn tijd. Hierdoor ontstaat er een steeds groter en groter bolwerk van kennis en ervaring waar nieuwe generaties uit kunnen putten en op voortbouwen. In dit geheel ben ik opzoek naar mijn eigen unieke puzzelstukje waardoor ik, hoe klein ook, mijn bijdrage kan leveren aan dit grote geheel.

Het leerproces vergelijk ik met The Tree. Een boom groeit zijn leven lang. Net als een boom zal ik mijn leven lang blijven groeien en blijven ontwikkelen. Telkens komt er weer een vertakking bij waardoor het geheel steeds groter en voller wordt. Niet iedere vertakking hoeft volledig tot bloei te komen, iets kan altijd worden afgesloten. Ook is de bloei niet altijd zichtbaar. Soms ontwikkelt zich eerst een sterk wortelstelsel voordat de boom tot bloei komt. Bij ieder vertakking is de eigen ontdekking en herontdekking cruciaal.

The Mountain staat voor mij symbool voor dit ontdekken en herontdekken van jezelf. Net als bij het beklimmen van een berg kan je in één keer naar boven lopen en aan de hand van die ervaring zeggen ‘this is it’, maar er zijn eindeloos veel mogelijkheden om naar de top te komen. Misschien merk je wel dat je een eindeloos zware weg hebt gelopen en zijn er manieren die makkelijker zijn of andersom. Een mens kan zijn leven lang een berg op en neer gaan en toch iedere keer weer een nieuwe route lopen en een nieuw gedeelte van de berg zien.

Wat is kunst?

Voor mij is kunst een interactief proces dat ons als mensen helpt bij de betekenisgeving aan de wereld buiten ons. Dit proces bestaat uit drie delen. (1) Het begint bij de levenservaring van een kunstenaar waaruit ideeën en fascinaties ontstaan. (2) Deze ideeën en fascinaties vertaalt een kunstenaar door een verbeelding in de vorm van een kunstuiting: ‘work of art’. (3) Deze verbeelding krijgt betekenis door de relatie en interactie die het vervolgens heeft met de omgeving. Mijn visie is dat we door het delen van onze eigen verhalen en betekenis van een kunstwerk leren over onszelf, de ander en elkaar. Ik zie het als mijn functie als kunstenaar om werk neer te zetten wat het onderlinge gesprek over kunst kan stimuleren.

 

Ik. De ander. Ik en de Ander